“Be thankful for everything that happens in your life; it’s all an experience.”

Mari-Ann Berggren

IMG_5160
 Jag har provat många olika roller och den ena har varit helt annorlunda mot den andra, tycker om mångsidigheten och utmaningen att göra olika saker. Det håller livet intressant.
Mina första år i arbetslivet började när jag var 16 år med några säsonger på högfjällshotell i Tynholmen, Jotunheimen i Norge. Eidbygarden hotell och Tyinholmen. Det var en fin start på arbetslivet att få jobba på en av världens vackraste platser.
Tillbaka i Sverige blev det restaurangjobb som övergick i en receptionstjänst och som sedan landade i en tjänst som receptionschef och marknadsansvarig på Drott Hotell i Karlstad . Jobbet varvade jag med att upptäcka världen. USA, Australien och Europa. 

1989 tog jag tjänstledigt och åkte till USA. Där deltog jag i några kurser om färg och stil hos imageföretaget Beauty For All Season i Kalifornien. Det tog jag med mig till Europa, sade upp min tjänst och under 10 års tid utvecklade jag sedan ett nätverk med över 1500 imagekonsulter runt om i Europa, USA och Afrika. Fantastiska år som tog mig till många platser runt om i världen och gav mig många vänner och fina möten med människor. Jag utvecklades massor och lärde mig mycket om att motivera, kommunicera och att coacha andra under dessa år. Hade också förmånen att få gå många utvecklande kurser och utbildningar i USA.

 

Att bara jobba med människors visuella kommunikation var glamoröst och fantastiskt roligt, men det var inte tillräckligt för mig, jag vill jobba med mer än bara ytan. Under mina år som instruktör väcktes mitt intresse för relationer och ledarskap, vad som motiverar och påverkar oss.

Nu ville jag jobba med personlig utveckling och kommunikation...

Sedan dess har jag jobbat med kommunikation. Vad vi kommunicerar med vårt yttre, hur vi kommunicerar med andra och oss själva, hur vi skapar goda relationer, hur vi håller presentationer och föreläsningar, hur vi uttrycker oss i text och bild och sist men inte minst hur vi kommunicerar med de magiska djuren hästarna.

Har gått många kurser i personlig utveckling och de som varit mest betydelsefulla är; Kommunikation & Ledarskap, Dale Carnegie. Där blev jag sedan erbjuden anställning som utvecklingscoach. Jag gick en 12 månaders ledarskapsutbildning och jobbade sedan som utvecklingscoach. Det blev viktiga år med många personliga genombrott som lärde mig att våga och som gav mig många verktyg för att utveckla både mig själv och andra. Från Dale Carnegie fick jag också med mig utbildningar som ”Professionell Försäljning” och ”Strategiska Presentationer”.

Andra kurser och utbildningar som varit lärorika och viktiga för min personliga utveckling är

​Learning Love - om att acceptera oss själva med all vår osäkerhet och rädslor och uppskatta den vi är.

Axiologi Hartman - Kinseprofiler- Kartlägga och förstå våra tankemönster

2010-2013 Deltog jag i ett mentorskapsprogram med Russel Delman som delvis var på det buddistiska centret Dharma Shanga i Johanneshof, Tyskland. Under programmet praktiserade vi meditation, feldenkaris och innerlistening. År som jag återigen fick nya vänner och lärde mig att lyssna på mig själv och andra på ett mer innerligt sätt.

2010 tog jag ett år ledigt, läste multijournalistik och förkovrade mina kunskaper i skriftlig kommunikation. Läste också Desktop Publishing (framställning av material i text, grafik och bild) på distans under ett halvår

 

 

2001 förverkligade jag en dröm och flyttade till landet. Kände ganska omgående att jag ville skapa något så jag kunde vara på gården på heltid. Jag började arrangera och organisera kurser med olika inriktningar, främst inom hästar och ridning. Inredde också rum så vi kunde ta emot gäster på gården. Lärorika år där jag fick möta mycket människor, dels de som kom och var med på mina arrangemang och kurser men också turister från hela världen som kom och bodde på gården.

 

I dag bor jag i Leksand med mina hästar och fortsätter nyfiket utforska mig själv, världen och andra människor. Jag är  jobbar på hotell i vackra Tällberg. Jag fortsätter också att coacha och hålla kurser inom kommunikation och ledarskap.

HÄSTAR

 

Jag har alltid varit en hästtjej och har varit runt hästar i stort sett hela mitt liv. Jag började min ”ridkarriär” på Arvika ridklubb när jag var sju år. Det var på den tiden ridskolorna hade militärer som ridlärare och hästarna vi red kom från Svenska Armen.  Det är jag tacksam för,  det har följt mig hela livet att det ska vara fint  i stallet och runt hästarna.

Så snart jag slutat skolan började jag jobba hos mina farbröder Sven och Leif Berggren i deras travstall. När jag var 18 åkte jag till USA som Aupair till en hästfamilj med hoppinriktning. Vid 24 begav jag mig till Australien, där jobbade jag på en gästranch som turridningsguide och hästskötare.http://www.sofala.com.au/

 

Sedan blev det karriär, familj och några års uppehåll med hästar

När jag var drygt 30 år började jag rida på "allvar" igen. Red på ridkskola i fyra år tills jag träffade en kvinna som hade westernridna nordsvenskar. Blev alldeles förtjust över lättheten i ridningen och jag insåg att min hästvärld var ganska begränsad, det fanns mer att lära vad det gäller ridning och hästar. I två-tre år tränade jag och red western.  I samband med western stötte jag på horsemanship och gick kurser för Lesley Desmond och Pat Parelli. Horsemanship gav mig ett helt nytt förhållningssätt till hästar och det lever kvar i min hästvärld och ligger som grund i all ridning och hästhantering jag gör. 


På min upptäcktsfärd inom olika ridgrenar har jag utöver engelsk ridning och westernridning provat på klassisk dressyr, akademisk dressyr, trickträning, klickerträning och barockridning. Ska jag kategorisera min ridning så blir det klassisk dressyr med inslag av akademisk ridning. Där finns lättheten och det mjuka fina samspelet mellan människa och häst och framförallt så finns kärleken till hästen och själen är med i ridningen. I all hästshantering har jag natural horsemanship ( hästmannaskap)  som grund. Jag försöker också hitta tränare som har lång och gedigen erfarenhet och kunskap om hästar och hästhantering. Jag anser att i den gamla ridkonsten vi haft i Sverige, (början och mitten av 1900 talet) finns enorm kunskapskälla som gått förlorad. Jag har haft turen att hitta tränare som har kvar den kunskapen och som jag fått ta del av. 

 

Jag hittade min tränare i Perry Wood som jag ridit för sedan 2005 han har bidragit till att min ridning fått mer närvaro och känsla. Han coachar mig och "städar" upp "skräp" som jag samlar på mig när jag tränar själv eller för andra som inte är så noga med sits och närvaro. Jag har även sedan 2006 tränat akademisk ridkonst för Chrisftoffer Dahlgren och under 2013 gick jag alla fyra stegen i hans akademiska utbildning.  Jag har tränat för och lärt mig mycket om den gamla svenska ridkonsten av Leif-Erik Törnblom som jobbat med Dag Nätterqvist under 30 år.

Jag har också haft förmånen att få rida på fantastisk ställen runt om i världen, Australien, Nya Zeeland, Syd Afrika, Drakensbergen i Rumänien, USA, Exmoore i England, Tobago i Västindien för att nämna några.