Grundutbildning i kommunikation, markträning och ridning. För dig med egen häst.

Häst & Ryttarutveckling är en utbildning som ligger över 10 månader. Målet är att få en häst som är lätt och fin att rida och hantera, både från marken och uppsuttet. Du får du träning och kunskap i vad som behövs för att bli en bra tränare/ryttare och hur du kommunicerar med din häst så den förstår vad du vill och känner tillit till dig. Du och hästen går igenom ett träningsprogram som har en logiskt utvecklingsföljd och som är lätt för både dig och din häst att förstå. Vi använder roliga, säkra och enkla träningsmetoder.

 

Efter de här träningsmånaderna kommer du att ha massor av nya kunskaper och insikter, en helt ny relation med din häst och många nya vänner.

 

 

Varmt Välkommen !

Mari-ann

 

Vi träffas kontinuerligt under tio månader, tränar, inventerar dina och hästens kunskaper och fyller på med ny hästkunskap. Du får kursmaterial inför varje träningstillfälle och ett inventeringsschema med vad du och hästen ska kunna. Även om vi har en fast utvecklingsplan så tränar alla individuellt efter behov. 

Jag bjuder också in externa tränare som kommer och håller föreläsningar och bidrar med sin kunskap. Det ger dig som deltagare en bredare insyn i olika sätt att träna hästar men där fokus är att rida och träna för en frisk, glad och hållbar häst. Du väljer själv om du vill delta med din häst eller bara titta på när vi har externa tränare. Vill du vara med med din häst deltar du till ett starkt reducerat pris. Under dessa kurshelger kommer det med ryttare och hästmänniskor utifrån.

Alla hästar och ryttare är välkomna men din häst behöver vara minst 3,5 år och riden i skritt och trav. Din häst måste också vara lätt att lasta eftersom vi inte kan lägga tid på det under kursen. Du kan boka mig för lastträning innan kursens start. 

Steg 1 Markträning 4 dagar  

Teori: Hästens utbildningsskala, Hästens rörelsemönster, Ilongering

Träning: Markarbete-inlongering, longering cavaletti, longering med kapson, longering ställning och böjning,

Första delen är från marken. Vi börjar med inlongering och lär hästen att balansera sig och jobba i alla gångarter. Longeringen hjälper till att få hästen avspänd och när det görs på rätt sätt bygger den också upp på ett positivt sätt. Eftersom vi vill ha kommunikation med lätthet och låta hästen jobba rätt med hals och rygg så använder vi inte inspänningstyglar. Får hästen jobba i fred med rätt guidning från oss hittar den utan några spänningar i kroppen, själv sin takt, balans, bärighet och framåtbjudning. Längre fram kan vi även visa den ställning, böjning samling utan att behöva spänna in den.

 

Du får lära dig att longera med takt, framåtbjudning och schvung. Vi jobbar med cavaletti och longerar både på rakt spår och på volten. Du får också att longera på mindre volt och lära hästen, ställning, böjning och bärkraft. 

 

Att jobba från marken gör att du lär dig att se hästens rörelser och hur den ska jobba korrekt. När du har kunskap att utbilda din häst från marken är det lätta att ta med det upp i sadeln.  

 

2019 i Deje: 4-5 maj, 1-2 juni Fullt!

Nästa kursstart våren 2020, skicka en intresseanmälan här

 

Steg 2 Grundridning    8    dagar  

Teori: Ryttarens utbildningsskala,  Mental och Fysisk balans hos häst och ryttare, Sits och balans, Start, stop, styrning. Hästens gångarter och hur de rids korrekt. Hästens anatomi och hur den ska jobba i korrekt utifrån mentala och fysiska förutsättningar.

Träning: Sits och massor av balans träning. Start, stop med sitsen utan hand, osynlig styrning. Hästens gångarter och hur de rids korrekt.

I del två tar vi med det vi lärt in från marken upp i sadeln. Först tittar vi på hästens anatomi och muskler och lär oss att förstå hur vi ska rida hästen. Vi jobbar mycket med dig, din sits, balans och dina hjälper. Sitsträning är A-O för vilken disciplin du än rider. Sitter du inte i balans kommer det bli svårt för dig att kommunicera med din häst. Sitsträning blir man aldrig färdig med utan måste återkomma till igen och igen och igen... 

Vi jobbar med rytm, takt och att få en stadig och stabil häst i alla gångarter. Det är hästen som ska vara den aktiva parten och du lär den ta ansvar och behålla gångarterna och att lyssna på dig. Du använder inget tvång utan är som ryttare "ur vägen" i sadeln, och lär hästen jobba rätt. Hästen ska kännas säker att rida, ha en väl fungerande start och stopp och vara lätt för dina hjälper, den ska vara balanserad och lätt kunna arbeta i samtliga gångarter utan att bryta av eller vara het, detta gäller både från marken och uppsuttet, på ridbanan och vid uteritter.

 

2019 Deje:  Läger 29 juni - 2 juli  Under lägret får vi besök av Susan Helany. 3-4 augusti  och 7-8 september Fullt!

 

Steg 3 Ridutveckling 6 dagar   

Teori: Skolor och utbildning, Ryttarens hjälper, Hästens form  

Träning: Individuell rid/markträning. Sidvärtsrörelser från marken och uppsuttet, Rid/markträning och utbilda skolor från marken och uppsuttet

I del tre börjar vi att titta på utbildning och skolor som skänkelvikning, öppna och sluta, både från marken och uppsuttet. MEN steg två behöver fungera innan i tränar för mycket på skolorna. Risken om man börja skola eller specialinrikta hästen för tidigt att man få en vinglig och lite osäker häst, att den saknar framåtbjudning eller är för istadig och inte lyssnar på ryttaren (speciellt om man inte är en helt stabil ryttare själv). Har hästen en riktigt bra grund blir den mer förlåtande med den som sitter på ryggen, även om allas ryttares mål alltid ska vara att bli en duktig och balanserad ryttare. Vi går noggrant igenom och tränar på olika hjälper.  Du och din häst får sedan individuell coachning så att du utvecklar det du behöver för att bli en fin ryttare till din häst.  

Fullt!

Datum Deje 2019:   5-6 oktober, 2-3 november

Investering

Hela kursen kursen kostar 18 000 kronor. Det går bra att dela upp betalningen i 4-10 delbetalningar. Vill du delta utan häst går det också bra och kostnaden är 5 000:- för hela kursen. Vill du boka en plats skickar du en intresseanmälan till mariann.berggren@gmail.com.

Avbokning och ombokning

Kursbokningen är bindande när bokningen är accepterad och deltagaren antagits på kursen. (14 dagars ångerrätt utan att behöva betala någon avgift)

Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid avbokning.

Kostnadsfri av- och ombokning gäller fram till fyra veckor innan kursstart.

Vid av- eller ombokning 4 - 2 veckor före kursstart debiteras 50% av kursavgiften.

Vid av- eller ombokning senare än två veckor före kursstart debiteras 100% av kursavgiften.

Vid förhinder kan kursplatsen överlåtas till annan deltagare.

Vid eventuell avbokning på grund av sjukdom krävs läkarintyg.