top of page

"If you have gained the trust of a horse

you have won a friend for life"

HÄST & RYTTARUTVECKLING

hästoryttarutveckling_logologo

Häst & Ryttarutveckling är en kurs där du och hästen går igenom ett träningsprogram i olika steg. Från grundläggande hästmannaskap upp till de olika skolorna. Vi använder roliga, säkra och enkla träningsmetoder med en logiskt utvecklingsföljd som är lätt för både dig och din hästen att förstå. Målet är att få en häst som är trygg och fin att rida och hantera, både från marken och uppsuttet och att du blir en bra tränare/ryttare som kan kommunicerar med din häst så den förstår vad du vill. Efter det här träningsåret kommer du att ha massor av nya kunskaper och insikter. En helt ny relation med din häst och massor nya vänner!

 

Att lära in och befästa ny kunskap tar tid så vi följs åt och du får coachning under en längre tid. Hela kursen är i tre delar fördelat på åtta helger under ett år med uppehåll under vinter och sommaren. Vi träffas kontinuerligt, tränar och inventerar dina och hästens kunskaper samt fyller på med ny hästkunskap. Du får kursmaterial inför varje träningstillfälle och ett inventeringsschema med vad du och hästen ska kunna och träna på hemma. Även om vi har en utvecklingsplan så tränar alla individuellt efter behov.

​Alla hästar och ryttare är välkomna men din häst behöver vara minst 3,5 år och riden i skritt och trav. Din häst måste också vara lätt att lasta eftersom vi inte kan lägga tid på det under kursen. Det går också att hyra en häst för att vara med på kursen. Är din häst svår att lasta boka in mig för lastträning innan kursens start.

 

 

Steg 1 Hästmannaskap & Markträning 2 x 2 dagar

 

Första delen är från marken och vi börjar med grundläggande hästmannaskap så du och din häst pratar samma språk . En häst ska vara säker och följsam att hantera från marken och det är ganska enkelt att lära sig, det handlar om vårt kroppsspråk och förmåga att förstå hur hästar fungerar.

Sedan går vi vidare med inlongering och lär hästen att balansera sig och jobba i alla gångarter. Longeringen hjälper till att få hästen avspänd och när det görs på rätt sätt byggs den också upp på ett positivt sätt. Eftersom vi vill ha kommunikation med lätthet och låta hästen jobba rätt med hals och rygg så använder vi inte inspänningstyglar. Får hästen jobba ifred med rätt guidning från oss hittar den, utan några spänningar i kroppen, själv sin takt, balans, bärighet och framåtbjudning. Längre fram kan vi även visa den ställning, böjning samling utan att behöva spänna in den.

 

Att jobba från marken gör att du lär dig att se hästens rörelser och hur den ska jobba korrekt. När du har kunskap att utbilda din häst från marken är det lätta att ta med det upp i sadeln.  

 

​​Steg 2 Grundridning    3 x 2 dagar

 

I del två tar vi med det vi lärt in från marken upp i sadeln. Vi jobbar mycket med dig, din sits, balans och dina hjälper. Sitsträning är A-O vilken disciplin du än rider, sitter du i balans och lär dig korrekta hjälper kommer det bli lätt att kommunicera med din häst. Sitsträning blir man aldrig färdig med utan något måste återkomma till igen och igen. 

Vi jobbar med rytm, takt och att få en stadig och stabil häst i alla gångarter. Det är hästen som ska vara den aktiva parten och du lär den ta ansvar och behålla gångarterna och att lyssna på dig. Du använder inget tvång utan du som ryttare "ur vägen" i sadeln, och lär hästen jobba rätt. Hästen ska kännas säker att rida, ha en väl fungerande start och stopp och vara lätt för dina hjälper, den ska vara balanserad och lätt kunna arbeta i samtliga gångarter utan att bryta av eller vara het, detta gäller både från marken och uppsuttet, på ridbanan och vid uteritter.

 

​Steg 3 Ridutveckling 3 x 2 dagar

 

I del tre börjar vi att titta på utbildning och skolor som skänkelvikning, öppna och sluta, både från marken och uppsuttet. MEN steg två behöver fungera innan i tränar för mycket på skolorna. Risken om man börja skola eller specialinrikta hästen för tidigt att man få en vinglig och lite osäker häst, att den saknar framåtbjudning eller är för istadig och inte lyssnar på ryttaren (speciellt om man inte är en helt stabil ryttare själv). Har hästen en riktigt bra grund blir den mer förlåtande med den som sitter på ryggen, även om allas ryttares mål alltid ska vara att bli en duktig och balanserad ryttare. Vi går noggrant igenom och tränar på olika hjälper.  Du och din häst får sedan individuell coachning så att du utvecklar det du behöver för att bli en fin ryttare till din häst.  

 

 

​​Investering

Steg 1     4 200:-

Steg 2     6 800:-

Steg 3     6 800:-

Bokar du in dig på alla tre stegen har du 15% rabatt på hela kursen, du kan också gå om de olka delarna till halva priset.

När vi har externa tränare t.ex. Perry Wood kan du delta med 15%.

Det går bra att dela upp betalningen upp till 10 månader.  Vid delbetalning tillkommer en aviavgift på 100:-

Vill du delta utan häst går det också bra och kostnaden är 500:-per dag. 

Vill delta och hyra häst så kostar det 500.- per helg.

Skicka en intresseanmälan här

Kursen hålls i Karlstad

Avbokning och ombokning

Kursbokningen är bindande när bokningen är accepterad och deltagaren antagits på kursen. (14 dagars ångerrätt utan att behöva betala någon avgift)

Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid avbokning.

Kostnadsfri av- och ombokning gäller fram till fyra veckor innan kursstart.

Vid av- eller ombokning 4 - 2 veckor före kursstart debiteras 50% av kursavgiften.

Vid av- eller ombokning senare än två veckor före kursstart debiteras 100% av kursavgiften.

Vid förhinder kan kursplatsen överlåtas till annan deltagare.

Vid eventuell avbokning på grund av sjukdom krävs läkarintyg.

Vid delbetalning tillkommer en aviavgift på

bottom of page