top of page

Rid på känsla


Det känns som det sker automatiskt, rörelserna känns igen och är helt naturliga, din kropp vet exakt vad den ska göra, utan att du behöver tänka. Det är harmoniskt, stilla och närvaron är 100%.

De flesta ryttare vill lära sig rida på känsla och i harmoni med hästen. Verkligheten kanske ser lite annorlunda ut. Kroppen gör inte som du vill och ibland verkar den ha ett eget liv och lyssnar inte trots du säger till den.

När du tränat in en färdighet gör din kropp massor av saker omedvetet utan att du behöver tänka. Du har lärt den gå, cykla, köra bil, kanske simma och dans, skriva, läsa och många andra saker. Du har tränat på dessa saker så mycket att det sker per automatik. Det har antagligen varit mycket övande, testande, frustration, framsteg och ansträngning under tiden, men till slut satt det och du fick en färdigheter som du har med dig genom hela livet.

Rida på känsla är en färdighet.

För att kunna rida utan att behöva tänka på vad du ska göra behövs mycket träning och många timmar i sadeln, tillsammans med hästar. Alla kroppsdelar ska programmeras in rätt och du kommer under ganska många år rida med huvudet, träffa olika läromästare, testa och prova.

Så hur får man en ny färdighet?

Ja, vägen till en ny färdighet ser likadan ut vad du än ska lära dig. Du går alltid igenom denna cykeln oavsett vad du ska lära in. Ibland är cykeln kort och det går snabbt att utveckla en ny färdighet ibland tar det lång tid. Ridning och känsla för hästar tar lång tid.

Utvecklingscykeln:

Attityd

Du vill lära dig något nytt och är villig att göra det som krävs, du säger - ja, det vill jag!

Kunskap

Du skaffar du dig kunskap. Går på kurs, läser böcker och tittar på andra. En del fastnar här, det kallas kunskapsfällan man tror man måste kunna mer innan man kan börjar träna.

Träning ger färdighet

Kunskap måste omsättas i träning, annars kan det aldrig blir en färdighet. Man kan läsa hur många häst och rid böcker som helst och bli en fantastisk teoretiker, men känsla för ridning och hästar får du när du bröjar träna. När du tränar är det bra att någon som är duktig kan visa hur man gör. Någon som redan omsatt träning till färdighet.

Färdighet

Träning ger färdighet och en färdighet är något som du tränat så mycket att det sker per automatik, att du inte behöver tänka på vad du ska göra.

När du ska träna in en ny färdighet gäller det att du får rätt kunskap. Att lära in en felaktig färdighet som satt sig i kroppen är svår att lära om. Det tar längre tid att lära om än att lära rätt från början. En del ryttare lär inte om utan rider hela sitt liv med sin felinlärda färdighet. Det är helt enkelt för jobbigt att lära om.

I nästa blogg ska jag dela med mig om mina tankar om kunskap, inlärning och träningsmetoder.

bottom of page