RIDKONST

Leif-Erik Törnblom har mer än 50 års erfarenhet av ridning och hästutbildning och var under 30 år elev till ryttmästare Dag Nätterqvist. Han har utbildat hundratals hästar för dressyr och hoppning. Han är journalist och föreläser om kommunikationsteorier vilket alltid brukar gå väl i hand med att hantera hästar. Han är en engagerad tränare, rak med enkla och tydliga budskap.  

 

I all utbildning betonar Leif-Erik vikten av det som i den klassiska ridningen kallas korrekt form. Alldeles för många hästar är idag knäckta i halsen av brutala träningmetoder. Hos honom tvingas inga hästar i form utan han får i stället hästarna att arbeta i det som är deras naturliga form med nacken som högsta punkt och nosen framför lodplanet. Endast i denna form kan hästen korrekt utnyttja hela sin muskelmassa och bygga upp sin kropp långsiktigt.

 

Under åren har han tagit emot åtskilliga hästar som varit mentalt förtvivlade eller fysiskt knäckta av en ridning som stridit mot naturen.  Med den klassiska ridkonsten som hjälpmedel har dessa hästar fått tillbaka såväl livsglädje som gångarter och till och med fysisk hälsa. Hos Leif-Erik är därför hjälptyglar som exempelvis graman förbjudna. Det är också förbjudet att rida i en felaktig form med hästen i framvikt och nosen bakom lodplanet.  

 

Ridningen strävar efter en naturlig utbildning i harmoni med hästen och utan tvångsmedel. Träningen av ekipage måste alltid utgå från hästens förutsättningar. Med denna utbildningsmetodik säkerställer man såväl hästens mentala som fysiska hälsa.

 

Leif-Erik rider alla hästarna för att känna av hästens förutsättningar och utifrån det så jobbar ni sedan vidare. Alla rider privat i ca 40 minuter per lektion. 

 

Kursen startar alltid med Leif-Eriks populära föreläsning om hästens anatomi och förutsättningar för arbete.

Lyssna på en del av föreläsningen här nedan

 

 

 

KURSER 2019

 

Är du intresserad av att träna för Leif-Erik, anmäl ditt intresse här

 

Föreläsning och ridlektioner dag 1 mellan 10-17, dag 2 ridning mellan 9-16

Pris med häst lördag och söndag:  1 200:-
Pris åskådare lördag och ridning söndag:  800

Åskådare lördag 300:- söndag 200:- 

 

Plats:

Karlstad 

 

Anmälan

Du anmäler dig genom att skicka ett mail till mariann.berggren@gmail.com eller ringer  070-363 98 04 . Halva kursavgiften betalas vid bokning till Bg 5880 0996. Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid avbokning.

 

 

Jag är letar ständigt efter intressant hästmänniskor och fler nycklar till att förstå hästar, hästträning och ridning. En webbsida som jag under åren alltid återkommit till är Dag Nätterqvist, antagligen en Sveriges främsta hästmänniskor. Allt han skriver genomsyras av kärlek till hästen och avsky till de som inte sätter hästen i främsta rummet. Ingen ryttare eller tränare i Sverige har tagit fram så många hästar till de största klasserna som han. På hans hemsida finns det mycket att läsa om klassisk dressyr och hur man tränar hästar så de blir lyckliga och hållbara. Jag hade verkligen velat ta del av hans kunskap och hade han levat hade jag försökt att få träna för honom. Nu dog han för 15 år sedan, men en man som håller hans kunskap vid liv är Leif-Erik Törnblom, han hade ”Dadde” som mentor och vän i över 30 år. 

 

Jag kontaktade Leif-Erik och frågade om han vill komma hit och dela med sig och det gjorde han gärna. 

 

Läs gärna vad Leif-Erik skrivit om sin tid med Dag

 

Nätterqvisthttp://www.jakobslund.se/daddeinmemoriam.html

Avbokning och ombokning

Kursbokningen är bindande när bokningen är accepterad och deltagaren antagits på kursen. (14 dagars ångerrätt utan att behöva betala någon avgift)

Anmälningsavgiften betalas inte tillbaka vid avbokning.

Kostnadsfri av- och ombokning gäller fram till fyra veckor innan kursstart.

Vid av- eller ombokning 4 - 2 veckor före kursstart debiteras 50% av kursavgiften.

Vid av- eller ombokning senare än två veckor före kursstart debiteras 100% av kursavgiften.

Vid förhinder kan kursplatsen överlåtas till annan deltagare.

Vid eventuell avbokning på grund av sjukdom krävs läkarintyg.