MARIANN BERGGREN

 

Under mitt yrkesliv har i stort allt handlat om kommunikation.

 

Vad vi kommunicerar med vårt yttre, hur vi kommunicerar med andra och oss själva, hur vi skapar relationer, hur vi håller presentationer och föreläsningar, hur vi uttrycker oss i text och bild och sist men inte minst hur vi kommunicerar med de magiska djuren hästarna.

 

Min karriär började 1989 då jag gick några kurser in färg och stil hos imageföretaget Beauty For All Season i Kalifornien. Det tog jag med mig till Europa och under 10 års tid utvecklade jag ett nätverk med över 1500 imagekonsulter runt om i Europa, USA och Afrika. Fantastiska år som tog mig till många platser runt om i världen och gav mig många fina möten med människor.

 

Att bara jobba med människors visuella kommunikation var fantastiskt roligt och intressant, men det var inte tillräckligt för mig, jag vill jobba med mer än bara ytan. 

Efter att ha deltagit i en 12 veckors Kommunikation & Ledarskap kurs hos Dale Carnegieos blev jag erbjuden anställning som instruktör, det var inte svårt att tacka ja. Jag gick en 12 månaders instruktörsutbildning och jobbade sedan som utvecklingscoach. Från Dale Carnegie fick jag också med mig utbildningar som ”Professionell Försäljning” och ”Strategiska Presentationer”.

 

Från Dale Carnegie gick jag till utvecklingsföretaget Addoceo AB i Karlstad, där jag och dåvarande VD Lennart Hammarsen utvecklade och höll utbildningar inom ledarskap, kommunikation och presentations utveckling.

2001 förverkligade jag en dröm och flyttade ut till landet. Kände mer och mer att jag ville skapa något så jag kunde vara på gården på heltid så jag började arrangerade och organisering kurser med olika inriktningar, främst inom hästar och ridning. Inredde också rum så vi kunde ta emot gäster på gården. 

2010-2011 tog jag ett år ledigt och läste multijournalistik. Resultatet av den utbildningen gjorde att jag blev kvar på Molkomsfolkhögskola i ett projekt där vi producerade film i samhällsorientering för nyanlända flyktingar. 

2014 Startade jag en B&B och kursgård i Sunne. Två lärorika år där jag fick möta mycket människor, dels de som kom och var med på arrangemang och kurser men också turister från hela världen som kom och bodde på gården.De senaste tioåren har mycket tid lagts på att utveckla en häst och ridverksamhet. Jag håller hästkurser runt om i Värmland och Dalarna med inriktning kommunikation mellan människa och häst.

HÄSTAR

 

Jag har alltid haft ett stort intresse för hästar och har varit runt hästar i stort sett hela mitt liv. Jag började min ”ridkarriär” på Arvika ridklubb när jag var sju år.

Så snart jag slutat skolan började jag jobba hos mina farbröder Sven och Leif Berggren i deras travstall. När jag var 18 åkte jag till USA som Aupair till en hästfamilj med hoppinriktning. Vid 24 begav jag mig till Australien, där jobbade jobbade jag på en gästranch som turridningsguide och hästskötare.http://www.sofala.com.au/

 

Sedan blev det karriär, familj och 8 års uppehåll med hästar

För 25 år sedan började jag rida på "allvar" igen. Red på ridklubb i fyra år tills jag träffade en kvinna som hade westernridna nordsvenskar. Blev alldeles förtjust över lättheten i ridningen och jag insåg att min hästvärld var ganska begränsad, det fanns mer att lära vad det gäller ridning och hästar. I 2-3 år tränade jag och red western.  I samband med western stötte jag på horsemanship och gick kurser för Lesley Desmond och Pat Parelli. Horsemanship gav mig ett helt nytt förhållningssätt till hästar och det lever kvar i min hästvärld och ligger som grund i all ridning och hästhantering jag gör. 


På min upptäckstfärd inom olika ridgrenar har jag utöver engelsk ridning och westernridning provat på klassisk dressyr, akademisk dressyr, trickträning, klickerträning och barockridning. Skall jag kategorisera sin ridning så blir det klassisk dressyr med inslag av akademisk ridning. Där finns lättheten och det mjuka fina samspelet mellan människa och häst och framförallt så finns kärleken till hästen och själen är med i ridningen. I all hästshantering har jag natural horsemanship ( hästmannaskap)  som grund. Jag försöker också hitta tränare som har lång och gedigen erfarenhet och kunskap om hästar och hästhantering. Jag anser att i den gamla ridkonsten vi haft i Sverige, (början och mitten av 1900 talet) finns enorm kunskapskälla som gått förlorad. Jag har haft turen att hitta tränare som har kvar den kunskapen och som jag fått ta del av. 

 

Jag hittade min tränare i Perry Wood som jag ridit för sedan 2005 och som givit min ridning mer närvaro och känsla. Han coachar mig och "städar" upp "skräp" som jag samlar på mig när jag tränar själv eller för andra som inte är så noga med sits och närvaro. Jag har även sedan 2006 tränat akademisk ridkonst för Chrisftoffer Dahlgren och under 2013 gick jag alla fyra stegen i hans akademiska utbildning.  Jag har tränat för och lärt mig mycket om den gamla svenska ridkonsten av Leif-Erik Törnblom som jobbat med Dag Nätterqvist under 30 år.

Övriga tränare jag tränat för:

Lesley Desmond

Rosie Withey - Horses as Teachers

Ricardo Reis

Ellen Offstad

Rebecca Dalgren - Horse-Vision

Therese Granlund - Horse-Vision

Carina Eriksson - Akademisk Ridkonst

Anders Eriksson - Tömköring

Eddie Modde Parelli level 1&2

Mariana Melin

Per Larsson

Babs Larsson

Anna-Mia Tjärnlund

Tränare jag vart och sett/lyssnat på

Gerd Heuschman

Julioa Borba

Ulrika Fröding

Offa Olander

Stefan Forsman

Monty Roberts

Ted Nätterkvist