"In riding a horse we borrow freedom"

INRIDNING & TILLRIDNING

Eftersom jag tycker det är väldigt belönande att jobba med unga eller gröna hästar tar jag emot 2 hästar för inridning, tillridning eller markträning varje år. Jag gör det inte i stor skala utan hästarna får mycket tid i en lugn miljö.

Oavsett vilken ridgren du väljer behöver det grundläggande fungera innan du specialinriktar dig. Grundläggande för mig är att hästen är väluppfostrad och lätthanterad både från marken och uppsuttet. Den ska ha ett väl fungerande start och stopp och vara lätta att styra, den ska kunna arbeta i och behålla samtliga gångarter utan att bryta av eller vara het, och detta gäller både från marken och uppsuttet, på ridbanan eller vid uteritter. Detta är inte så svårt om man ger den ett enkelt och logiskt träningsprogram samt att den behandlas lugnt och konsekvent. Jag lägger upp utbildningen/träningen i tre delar som gör det lätt för hästen att lära sig och förstå.

 

 

Steg 1  Hästmannaskap och inlongering

 

Den första träningen består i grundläggande hantering, hästen ska komma i hagen vara villig att sätta på grimman. Kunna stå uppbunden, lyfta hovar, ryktas och vara lätta att leda. Första tiden jobbar jag varierat med hästmannaskap så hästen blir modig, lätt att hantera, uppmärksam och följsam. När det fungerar longerar på "traditionellt" sätt med fokus på framåtbjudning och schwung för kondition och styrka. Jag longerar både på rakt spår och på volten och över bommar. Jag lär in hjälper som start, stop, styrning och att svara för skänkelhjälper från marken. Jag sadeltränar, tränstränar och sitter in hästen om den är över 3 år. 

 

 

Att göra ett grundligt jobb i från marken gör det lättare för hästen att förstå när jag sedan ska rida och utbilda den.

 

Del 1 tar 3-4 veckor  Arbete 3-4 dagar veckan

Är denna grundhantering gjord och hästen trevlig att hantera behövs inte så lång tid,  

Steg 2 Grundridning

I del två tar jag med det jag lärt in från marken upp i sadeln. Jag jobbar mycket med start, stop, styrning och att få en lyhörd häst. Sedan får hästen jobba tills den blir stabil i alla gångarter utan att jag behöver driva på den. Mitt jobb i sadeln blir att låta den arbeta i fred utan att störa den. Jag rider ut några dagar i veckan för att miljöträna hästen och fortsätter även med longering något pass per vecka innan jag rider. Hästmannaskap blir tränat av sig självt i den dagliga hanteringen.  

 

Del 2  tar i tid 4-6 veckor Arbete 3-4 dagar veckan 

Steg ett och två tar totalt 7-10 veckor. Efter det behöver hästen fortsätta detta jobbet hemma under hösten och sedan få vintervila några månader innan den innan den fortsätter sin utbildning. 

 

Steg 3 Skolning

I steg tre lägger jag till skolning av hästen och börjar jobba med lätt samling. Jag börjar från marken. Jag longerar på "traditionellt" sätt med fokus på framåtbjudning och schwung för kondition och styrka. Jag longerar både på rakt spår och på volten och över bommar. Longerar också på mindre volt där jag fokuserar på ställning, böjning och bärkraft. Först lär jag in ställning, böjning, och sidvärtsrörelser från marken. När det fungerar från marken tar jag med det arbetet upp i sadeln. 

Del 3 tar 6-8 veckor

Alla hästraser i alla åldrar är välkomna. Ska hästen ridas in vill jag ha den i träning under tre månader.

Vill du bara ha din häst marktränad tar jag emot unghästar från 2 års ålder. Jag rider inte in hästar under 3 års ålder. 

 

Jag tar emot hästar mellan 15 maj - 1 oktober i Leksand. Hästen kommer att gå i flock med andra hästar på bete. Jag kan ta emot häst även under vinterhalvåret men då tillkommer uppstallningskostnader.

En enklare besiktning av hästen ska ske innan den kommer. Framför allt ska böjprov göras och longeras på volt så eventuella hältor kan uteslutas. 

Investeringen är 7000:- per månad. Jag vill gärna premiera de som vill lämnar sin häst en längre tid, är hästen här i 3 månader eller mer lämnar jag  2 500:- i rabatt per månad. Under vinterhalvåret tillkommer uppstallningskostnader med 2 000:- per månad.

 

Kan ta emot en häst från 1 maj 2021

 

Kontakt mariann.berggren@gmail.com