MARIANN BERGGREN

 

Under mitt yrkesliv har i stort allt handlat om kommunikation.

 

Vad vi kommunicerar med vårt yttre, hur vi kommunicerar med andra och oss själva, hur vi skapar relationer, hur vi håller presentataioner och föreläsningar, hur vi uttrycker oss i text och bild och sist men inte minst hur vi kommunicerar med de magiska djuren hästarna.

 

Min karriär började 1989 då jag gick några kurser in färg och stil hos imageföretaget Beauty For All Season i Kalifornien. Det tog jag med mig till Europa och under 10 års tid utvecklade jag ett nätverk med över 1500 imagekonsulter runt om i Europa, USA och Afrika. Fantastiska år som tog mig till många platser runt om i världen och gav mig många fina möten med människor.

 

Att bara jobba med människors visuella kommunikation var väldigt kul och intressant, men det var inte tillräckligt för mig, jag vill jobba med mer än bara ytan. 

 

Jag har gått många utvecklingskurser för egen del och gjort inre resor. De senaste 15 åren har jag jobbat med människors utveckling,  främst med inriktning på relationer och kommunikation.

 

Efter att ha deltagit i en 12 veckors Kommunikation & Ledarskap kurs hos Dale Carnegieos blev jag erbjuden anställning som instruktör, det var inte svårt att tacka ja. Jag gick en 12 månaders instruktörsutbildning och jobbade sedan som utvecklingscoach. Från Dale Carnegie fick jag också med mig utbildningar som ”Professionell Försäljning” och ”Strategiska Presentationer”.

2001 förverkligade jag en dröm och flyttade ut till landet. Kände mer och mer att jag ville skapa något så jag kunde vara på gården på heltid så jag började arrangerade, planerade och organisering kurser med olika inriktningar, främst inom hästar och ridning. Inredde också rum så vi kunde ta emot gäster på gården. Under närmare tio fantastiska år utvecklades gården till en verksamhet dit människor kom och utvecklades.

2010-2011 tog jag ett år ledigt för studier och läste multijournalistik. Resultatet av den utbildningen gjorde att jag blev kvar några år på Molkomsfolkhögskola i ett projekt där vi producerade film i samhällsorientering för nyanlända flyktingar. 

2014 flyttade jag till Sunne. Arrenderade en gård och startade en B&B och kursgård. Här fortsatte jag att erbjuda kurser och boende. Två lärorika år där jag fick möta mycket människor, dels de som kom och var med på arrangemang och kurser men också turister från hela världen som kom och bodde på mitt B&B.  

 

2016 Flyttade jag till Dalarna och överlät min verksamhet i Sunne. Nu bor jag i Rönnäs utanför Leksand och arbetar med häst & kurser runt om i Dalarna och Värmland.

 

HÄSTAR

 

Jag har alltid haft ett stort intresse för hästar och har varit runt hästar i stort sett hela mitt liv. Jag började min ”ridkarriär” på Arvika ridklubb när jag var sju år.

Så snart jag slutat skolan började jag jobba hos mina farbrödrar Sven och Leif Berggren i deras travstall. När jag var 18 åkte jag till USA som Aupair till en hästfamilj med hoppinriktning. Vid 24 begav jag mig till Australien, där jobbade jobbade jag på en gästranch som turridningsguide och hästskötare.

 

Sedan blev det karriär, familj och 8 års uppehåll med hästar

Vid 34 (för 20 år sedan!) började jag rida på "allvar" igen. Red på ridklubb i fyra år tills jag träffade en kvinna som hade westernridna nordsvenskar. Blev alldeles förtjust över lättheten i ridningen och jag insåg att min hästvärld var ganska begränsad, det fanns mer att lära vad det gäller ridning och hästar. I 2-3 år red jag western men var inte riktigt min ridgren.

 

I samband med western stötte jag på horsemanship och gick kurser för Lesley Desmond och Pat Parelli. Horsemanship gav mig ett helt nytt förhållningssätt till hästar och det lever kvar i min hästvärld och ligger som grund i all ridning och hästhantering jag gör. 


På min upptäcksfärd inom olika ridgrenar har jag utöver engelsk ridning och westernridning provat på klassisk dressyr, akademisk dressyr, trickträning, klickerträning och barockridning. Skall jag kategorisera sin ridning så blir det klassisk dressyr med inslag av akademisk ridning. Där finns lättheten och det mjuka fina samspelet mellan människa och häst och framförallt så finns kärleken till hästen och själen är med i ridningen. I all härtshantering har jag natural horemanship som grund.

 

Jag hittade min tränare i Perry Wood som jag ridit för i elva år och som givit min ridning mer närvaro och känsla. Han coachar mig och "städar" upp "skräp" som jag samlar på mig när jag tränar själv eller för andra som inte är så noga med sits och närvaro. Jag har även sedan 2006 tränat akademisk ridkonst för Chrisftoffer Dahlgren och under 2013 gick jag alla fyra stegen i hans akademiska utbildning.